Metody badania sera

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Metody badania sera

 Badanie sera. Analiza sensoryczna i fizykochemiczna

Badania sensoryczne przeprowadzane są przez wyspecjalizowanych degustatorów w zakresie konsystencji, barwy, smaku i zapachu. W przypadku analizy fizykochemicznej badaniu zostaje poddany nie tylko finalny produkt spożywczy, ale materiałem badawczym jest również mleko przerobowe. Wyznacza się gęstość mleka metodą areometryczną oraz kwasowość miareczkową, poziom pH i zawartość tłuszczu, białka i laktozy.  Zawartość wody wyznacza się metodą suszenia, natomiast w przypadku analizowania składu wartości odżywczych posługuje się metodą Gerbera dla tłuszczu, metodą Bertranda dla laktozy oraz metodą Kjeldahla dla białka. Zawartość tłuszczu i wilgotności w serze można skutecznie badać za pomocą nowoczesnych analizatorów, które są szybszą alternatywą dla tradycyjnych metod, pozwalają uzyskać wynik już w 45 sekund i optymalizują produkcję sera.

W przypadków serów twarogowych należy dodatkowo ocenić ilość wyciekającej serwantki w wyliczeniu procentowym. Analizę fizykochemiczną należy kilkukrotnie powtórzyć, a następnie porównać wyniki. Podczas badania serów można także przeprowadzić analizę reologiczną i ocenić twardość sera. W tym celu wykorzystuje się zaawansowane analizatory tekstury. Natomiast za bezpieczeństwo zdrowotne produktu spożywczego odpowiadają analizy mikrobiologiczne na obecność bakterii, pleśni, drożdży i innych patogenów.

 

Badanie sera. Jak wykryć antybiotyk w produkcie?

Problem pozostałości antybiotyków w żywności jest wciąż aktualny. Podawanie zwierzętom hodowlanym antybiotyków w celu stymulacji ich wzrostu jest nie tylko nieetyczne, ale także szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi. Pozostałości antybiotyków w żywności mogą wywoływać reakcje alergiczne, negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową i generować oporność drobnoustrojów. Rozporządzenie UE zakazuje stosowania antybiotyków w tym celu, więc tego typu praktyki są dodatkowo niezgodne z prawem i mogą skutkować nałożeniem na hodowcę bardzo wysokich kar pieniężnych.

Do wykrywania antybiotyków w produktach żywnościowych i ich surowcach wykorzystuje się specjalistyczne testy oraz analizy laboratoryjne. Badanie sera można uzupełnić analizą mleka użytego do jego produkcji pod kątem obecności niepożądanych substancji. W tym celu wykorzystuje się analizatory do wykrywania obecności antybiotyków, takich jak beta-laktamy czy tetracykliny. Pamiętajmy, aby stosować produkty najwyższej jakości. Zaliczamy do nich testy Charm DIP, które analizują próbkę surowego mleka metodą immunoreceptorową.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.